Billig tandläkare i Solna

Bra tandvård är en förutsättning för ett hälsosamt liv även i övrigt och gällande detta kan man säga att vi i Sverige både har för- och nackdelar. Till fördelarna ska man nämna det underbara system om fri tandvård till dess att man är myndig; att man fram till och med den dagen man fyller 18 år har rätt att få sina tänder undersökta, lagade och korrigerade – oavsett problem – är någonting unikt. Till det positiva ska man även nämna att vi har väldigt skickliga tandläkare som efter en hård, lång och tuff utbildningen verkligen klarar av att genomföra sina jobb på ett exemplariskt sätt.

Om vi då i och med detta betat av fördelarna med svensk tandvård och istället pekar på de sidor som inte fungerar fullt lika tillfredsställande så handlar detta uteslutande om de höga priserna. Att det i Sverige är så dyrt att besöka en tandläkare är ett klart underbetyg och det kommer hela tiden oroande rapporter om att folk inte anses sig ha råd att betala för en undersökning och att de avstår enbart av ekonomiska skäl. Dessutom så kommer det även rapporter om att personer i Sverige – istället för att besöka en svensk tandläkare – söker sig utomlands för sin vård och där Polen, Estland, Lettland och Thailand tillhör de vanligaste länderna för detta ändamål.

Anser man som privatperson att det är billigare att betala en biljett till Krakow för att besöka en tandläkare snarare än att ta tunnelbanan till Solna – ja, då är detta onekligen ett tecken på att något är allvarligt fel. Det som man dock ska veta här är att kostnaden för en tandläkare faktiskt har sjunkit under senare år och att det inte alls är lika dyrt som det tidigare var och om vi håller oss just till Solna som ett exempel för att illustrera detta.

Lägre priser krävs fortfarande

I just Solna – och i många andra orter nära Stockholm – så har det nämligen öppnat flertalet mottagningar där tandläkare arbetar under privat flagg; något som i sin tur gjort priserna mer rimliga och lägre. Det vi menar med detta är att priserna blir bättre om en tandläkare på egen hand får sätta dem – att de blir bättre tack vare konkurrensen och att Solna är ett tydligt exempel på hur fri konkurrens leder till lägre priser.

Man ska dock fortfarande veta att det är en bra bit kvar innan priserna når en nivå som får anses som helt godkänd; för varje person som avstår eller åker utomlands så får man också anse att den tandläkare som finns i staden har misslyckats – oavsett om det handlar om Solna, Kramfors eller Gällivare.

Ett så pass – förhållandevis – rikt land borde kunna lösa detta på ett bättre sätt. Alla ska kunna ha råd med friska tänder och god munhälsa och det är en fråga som definitivt inte ska avgöras av hur stor plånbok man har. Det är nämligen ett symptom på en betydligt värre sjukdom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *