Fler och fler använder hemstädning i Stockholm

Stockholm är den stad i Sverige där man i störst grad märkt av att rut-avdraget är uppskattat. Det är nämligen just i Stockholm som man ser att flest privatpersoner använder sig av detta och om vi ser till hur detta används så handlar det om tjänster som hemstädning, fönsterputs eller hjälp med tvätt och strykning.

Många pekar här på att just rut-avdraget är exkluderat till de rika och att det enbart gör att dessa kan unna sig mer saker; hemstädning skulle en rik person i Stockholm kunna ha råd med även utan att använda sig av rut-avdraget. Ja, där har man förmodligen också rätt till en viss punkt – men sanningen är att även medelklassen i Stockholm använder denna skattereduktion och att det av den anledningen inte helt går att ignorera fördelarna som finns i rut-avdraget.

Visst; att medelklassen i andra städer inte nyttjar detta avdrag lika frekvent kan vara en indikation på att det är onödigt; men det ska nog snarare ses som en indikation på hur livssituationen i Stockholm verkligen ser ut för de som bor där. Man får nämligen här räkna in avstånd, tidspress och andra aspekter som medför att en person i Stockholm helt enkelt blir beroende av att använda extern hjälp med att få sitt hus städat, sin tvätt tvättad eller sina fönster putsade och att det här inte finns på samma sätt i mindre städer.

Det finns inte samma stora behov av att anlita ett företag för hushållsnära tjänster i mindre städer på samma sätt som i Stockholm och alternativet här är verkligen inte att föredra. Vad är då alternativet för hemstädning i Stockholm om man tog bort detta rut-avdrag?

Fler svartjobb om rut-avdraget försvinner

Jo, det kommer definitivt inte vara så att detta endast exkluderas till de rika i Stockholm; däremot så kommer det att öka antalet svartjobb markant. Något som också var en av de stora anledningarna till att det från början infördes. Man kan lätt göra en huvudräkning gällande hur mycket pengar staten har tjänat genom rut-avdraget och ställa detta mot hur mycket densamma skulle förlora genom att ta bort- eller reducera det.

Det handlar här om väldigt många miljoner och det finns ingenting som tyder på att tjänsten skulle försvinna; sanningen är här att de flesta personer i Stockholm skulle fortsätta att ta extern hjälp med sin hemstädning och göra detta svart.

Istället för att högljutt ropa efter att ta bort rut-avdraget kanske även personer i andra städer borde börja använda sig av detta i samma utsträckning som man gör i Stockholm; det är trots allt tillåtet att även i Härnösand, Sundsvall, Kiruna och Ystad dra av exempelvis hemstädning på sin deklaration och få tillbaka beloppet på sin skatt.

Man måste se fördelarna och inte bara nackdelarna; att staten får in mer skatt och att fler – främst unga människor – sätts i arbete är argument nog för att behålla denna skattereduktion i sin nuvarande form.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *