Historien om Sushi

Många vet vad sushi är för något men det råder vissa tvivelaktigheter om några saker rörandes sushi. Riset som används för sushi är ofta smaksatt med en sorts vinägerblandning. Riset själv är rundkornigt. 

En vanlig missuppfattning är att sushi endast har rå fisk ovanpå lagd. Det stämmer inte alls. Rå fisk i japan kallas sushimi, och det har ingenting med just sushi att göra. Dock är det ofta rå fisk i sushi, men det är inget måste, det kan lika gärna vara tillagd fisk som serveras, eller andra saker som kyckling, fläsk eller något annat kött. Grönsaker serveras också i sushi, och en storfavorit för många oss här i Sverige som brukar äta på sushirestauranger är den goda avokadosushin. 

Det är inte så enormt länge som sushi funnits i vårt land, först 1973 introducerades det i Sverige och sedan har det bara blivit mer och mer populärt. 

Sushis utveckling är väldigt intressant att följa. Ordet Sushi kan skrivas med många olika tecken på japanska. De olika skrivsätten beskriver olika slags sushi. Usprunget från tecknen kommer från Kina och syftade tidigare på fisksås och inlagd fisk med ris och salt. Med tiden började en ny teknik av hur man la in fisken på att användas. Snart så las fisken i kortare tid och det hela saltades inte längre lika kraftigt. Detta ledde till så småningom att man även kunde börja äta riset. Detta var startskottet till dagens sushi, men det som var den stora skillnaden mellan dåtidens sushi och dagens sushi är att dåtidens sushi innehåll mer av tillagad fisk eller inlagd sådan. I dag är det betydligt mer ovanligt att fisken är tillagad, vilket har lett till missuppfattningen om att sushi bör innehålla rå fisk. 

Sushi har lyckats etablera sig över i stort sett större delarna av världen, men främst i USA och i Europa. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *