Hur hänger jag upp min banderoll?

Det är en ganska vanlig fråga som de flesta ställer sig när de för första gången ska beställa en banderoll. Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan eftersom det bland annat beror på vart man ska placera ut den. Om man ska placera en banderoll mellan två byggnader, tex över en gata, så kan man inte beställa en traditionell banderoll. Då gäller det att man beställer en banderoll som har sydda kanaler både upp- och nedtill. I de här kanalerna spänner man sedan igenom en stålvajer som hjälper till att fördela vindes påfrestning.

På en traditionell banderoll har man istället öljetter med jämna mellanrum. I de här öljetterna spänner man fast linor som håller den uppe. Men det är sällan det räcker med vanliga linor utan man behöver oftast ha banderollsnoddar också. Banderollsnoddarna sätter man i öljetterna och sedan fäster man linorna i snoddarna istället. Det snoddarna gör på en banderoll är att de hjälper till att fördela vindes påfrestningar, precis som med stålvajern på den andra typen av banderoller.  Utan de här snoddarna kan din banderoll riskera att blåsa sönder. Det beror dock på hur utsatt din banderoll är för vind.

Om din banderoll hänger längs med en fasad så påverkas den väldigt lite av vinden eftersom vinden inte kan få något fäste. Men om den hänger mellan två saker, tex två stolpar, så blir din banderoll väldigt utsatt och då är banderollsnoddar ett måste.

Storleken är väldig viktig att ta hänsyn till också. Vindens påfrestning är dubbelt så stor på en banderoll som är 2x2 meter jämfört med en som är 1x2 meter. På en banderoll som i det här fallet är 1x2 meter så behöver man använda sig utav 6 stycken öljetter för en säker upphängning. Man har då en öljett i varje hörn utav banderollen samt en i övre och under mitten. I praktiken har man alltså öljetter var 100e centimeter. Har man dock en på 2x2 meter så behöver man öljetter var 50e centimeter för att kunna spänna upp den helt säkert.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *