Molntjänster!

Cloudfinder

Sedan molntjänster såg dagens ljus för över ett decennium sedan har de flitigt omdiskuterats och marknadsförts. Dess förespråkare har talat sig hesa världen över och länge förkunnat det uppenbara; molntjänster spar både tid och arbete för de företag som väljer (eller ska jag skriva vågar) utnyttja dess tjänster.

Faktum är att bland många företag, speciellt de små som ofta saknar den IT-kompetens de större kan kosta på sig, finns det fortfarande en osäkerhet kring vad molnet egentligen innebär. 

Tanken på att överföra filer och konfidentiell information till ett diffust datormoln framkallar uppenbarligen inte en känsla av trygghet, speciellt om man inte förstår sig på tekniken bakom. Flera leverantörer av backuptjänster online har därför kämpat för att etablera begreppet, inte bara bland tekniskt insatta kunder, utan även hos vanliga företag.

Nu äntligen börjar man se lön för mödan. Enligt en ny undersökning utförd av Ponemon Institute där 4 205 företag deltog visar det sig att över hälften numera överför känslig eller konfidentiell data till molnet. Dock sker krypteringen på lite olika vis. Vissa väljer att kryptera information under tiden som man överför den till molnet, andra föredrar att göra det innan.

Några deltagare överlåter krypteringen till sin molnleverantör när informationen väl är på plats medan andra sköter sin kryptering själv i molnet. Oavsett visar undersökningen att företroendet för molnet och dess tjänster ökar. Härliga nyheter!

Känner du att du och ditt företag är redo för molnet tycker jag du ska ta steget. Det finns både pengar och tid att tjäna samt ett ständigt växande utbud av bra backupföretag om du inte har kompetensen att kryptera information själv. En relativt ny stjärna på den svenska himlen är Malmöbaserade Cloudfinder som erbjuder säkra online backuptjänster för GoogleApps, Salesforce och Office 365. Dessutom erbjuder de en 30 dagars gratis prövoperiod utan uppbindning, vilket gör dem till ett bra alternativ om du känner dig redo för att prova.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *