Natursten – ett populärt byggnadsmaterial i Stockholm

Sten. I dessa tider där de mer eller mindre galna inredningstrenderna - med olika moderna byggnadsmaterial - avlöser varandra finns det ett material som alltid står sig – natursten. Den som tvivlar på den saken kan gå på vandring i vår vackra huvudstad – det finns massor av natursten i Stockholm, inte minst i Gamla Stan. Vi skulle kunna rabbla upp vackar stenbyggnader i Stockholm i evigheter.

Det här är absolut inget som är unikt för Stockholm, utan det ser likadant i de flesta storstäder i världen, naturstenen är allt som oftast ett påtagligt och mycket vackert inslag i stadsbilden.  Och detta uppskattas av många turister – naturstensbyggnader har något unikt och personligt över sig, en genuin känsla, helt enkelt. Alla har väl någon gång vandrat i en främmande stad och beundrat de vackra stenbyggnaderna? Och det är utan tvekan många som kommer till Stockholm och gör det.

Naturstenen i Stockholm en turistattraktion

Ta en tur i Gamla Stan, som sagt, och studera människorna lite noggrannare än vanligt. Då kommer du att märka att det inte bara är stressade stockholmare som är i farten – på väg till eller från jobbet – utan det finns många som verkligen passar på att njuta av den vackra omgivningen. Det tas bilder, filmas, tittas och pekas. Samma byggnader som du kanske passerar varje tag utan att tänka på dem fångar ett stort intresse hos andra.

Detta är något som fler borde göra i vardagen, om det så bara är en liten andhämtningspaus på några minuter. Precis som andra typer av skönhetsupplevelser ger det så mycket tillbaka, i form av energi och glädje. Men det är förstås lätt att glömma bort det vackra som finns precis in på knuten och längta bort till något annat istället.

Vad är natursten?

Vad är då natursten? Natursten är ett samlingsnamn för material som skiffer, granit, kalksten,  porfyr, basalt, gnejs och kvartsit – det vill säga sådant som bildats naturligt för miljontals år sedan. Variationen är mycket stor och den typ av natursten som är mest populär i Stockholm är kanske inte alls den mest populära stensorten i Aten eller Madrid. Det finns som sagt stora skillnader och varje typ av sten sätter sin unika prägel  på stadsbilden.

Denna variation kommer sig förstås av att sten är något som finns över hela världen, och olika platsers förutsättningar gällande klimat, väder och vind påverkar stenens utseende och egenskaper. Det finns således ett brett sortiment av både färger och typer och detta märks som sagt när man är ute i världen och reser.

Bra material att bygga med

Natursten är ett mycket slitstarkt material som dessutom har en god anpassningsförmåga. Med hjälp av tekniker som slipning, sågning och polering kan man forma stenen i princip hur man få vill och få till ett utsseende som passar perfekt för det ändamål man tänkt sig. Och naturstenen kan användas på en mängd olika ställen – på offentliga platser, i ditt hem eller i din trädgård, bara för att ta några exempel.

Möjligheterna är oändliga och egentligen har vi bara ett råd att ge: använd natursten i Stockholm, det är ett material som håller i längden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *