Persienner i Lund – är det någon skillnad mot övriga Sverige?

I Sverige används ofta så kallade två- treglasfönster, man räknar med att cirka 2/3-delar av alla fönster i Sverige är sådana. Persiennen som är allra vanligast är därför en mellanglaspersienn och den ligger som man hör på namnet mellan rutorna. Om du tänker efter så har du garanterat sett en sådan någonstans men bara inte tänkt på det geniala i lösningen – nämligen det att persiennen knappt syns vid upprullat läge.

Persiennen är ju tänkt att först och främst skärma av ljus och då det är molnigt ute så behövs den ju ofta inte – där av det geniala med just mellanglaspersiennen. Det man kan säga är dock att du som bor i i exempelvis Dalarna ser betydligt mindre av just mellanglaspersienner än en person som bor i Lund och detta beror som du säkert redan listat ut på antalet soltimmar. I Lund har man fler soltimmar och därför ser man från gatan hur fler persienner är neddragna sommartid än man kanske gör i Falun.

Persienner, finns det behov av det i Lund?

En bra persienn finns det alltid behov av – förutom skugga och skydd mot insyn så sparar även persiennen energi samt isolerar fönstren. En annan aspekt är avskildhet och här kan vi jämföra två stycken städer där många unga personer bor i lägenheter. Vi tar Umeå och Lund – två stycken studentstäder i varsin ände av landet.

Finns det liknande behov av persienner i Lund och Umeå? Svaret är ja på den frågan. Studenter är ofta fattiga, bor som sagt i lägenheter där kostnader vrids och vänds för att få ekonomin att gå ihop samt att de ofta behöver avskildhet. Där kommer persiennen in som en bra lösning och fungerar lika bra för en studerande i Lund som i Umeå – inför svåra tentor där maximal koncentration på studierna krävs så drar man ner sin persienn och lägger ner näsan i boken. Alltså kan man säga att persiennen är ett lika bra skydd mot insyn som mot sol – detta oavsett vart du bor.

Vem väljer persienn?

Det är som sagt vanligast med mellanglaspersiennen som skydd - men även andra typer finns på marknaden. Populärt är, och här återvänder vi till Lund och Umeå, att matcha persiennen mot sin övriga inredning. Bor du exempelvis i ett enkelt utrymme i en studentkorridor så brukar ofta en variant av persienn med lameller av trä vara ett alternativ – detta på grund av att de tillför rummets lite spartanska inredning något lite mer uppiggande än de vanliga mellanglasvarianterna gör. Det är därför inte ovanligt att se lite träpersienner hänga ovanför fönstren i Lund och Umeå – till en väldigt billig kostnad får studenterna nämligen fram någonting som säger någonting om dem själva. Ur kärv ekonomi kommer ofta de smartaste lösningarna - även då det kommer till något så enkelt som en persienn i Lund eller Umeå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *