Sjukdomar man kan vaccinera sig mot

De flesta barn vaccinerar sig mot mässling, påssjukan, röda hund, polio, stelkramp och kikhosta. Under uppväxten uppkommer det vanligtvis tre olika vaccinationstillfällen. Det senaste året vaccineras även flickor för HPV. Sjukdomar som smittkoppor och tuberkulos vaccinerade sig barn mot förut. Men i takt med att sjukdomarna utrotades i Sverige har de slutats användas som standardvaccin.

I takt med globaliseringen och avstånden uppfattas som kortare mellan olika länder rör sig människor mer fritt. Och därför har även vaccinering av sjukdomar som finns i andra länder ökat. Invånare i ett land kan själv vara mycket skyddade, men som icke-infödd är ofta en vaccination nödvändig.

Ett exempel på ett vaccin som växt sig större när världen krympt är Hepatit. Hepatit kommer från ordet leverinflammation på grekiska, vilket är precis vad det är. Det finns hepatit a, b, c, d, e, g och h.

Det finns en mängd olika vaccineringar och alla är anpassade efter olika resmål. Du bör fråga en vårdcentral om råd och vilka vaccin som passar bra dit du ska. Det beror på vart du åker, om du är i någon riskgrupp och hur länge du stannar.

Men det finns en mängd olika vacciner som normalt sätt är obekanta för oss; gula febern, gulsot, malaria och kolera är några exempel. Som tidigare nämnt kan landets befolkning vara immuna mot en viss sjukdom, men det betyder inte att resande är det.

Så fort du bestämt dig för att resa någonstans där du är osäker på om du behöver vaccinera dig eller inte- kontakta en vårdcentral! De berättar för dig vad som behövs och kan strukturera upp doseringen. För vanligtvis räcker det inte att springa förbi en vårdcentral och få en spruta dagen innan avfärd, utan det behövs ofta någon/några sprutor en viss tid innan och ibland även en dos efter resan. Här kan du läsa mer om var du kan hitta vaccination i Stockholm: http://www.bredangsvaccinationlakarmottagning.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *